Archiwum 02 lutego 2015


Sałatka z fasoli
Autor: dietajanus
Tagi: sałatka fasola  
02 lutego 2015, 10:23

 Pracując jako dietetyk wiem że w naszych jadłospisach brakuje nasion warzyw strączkowych, które są bogatym źródłem białka roślinnego. W Polsce podobnie jak w innych krajach Europy jemy za dużo białka zwierzęcego nawet dwu- i trzykrotnie. Dlatego ważne jest aby starać się zastąpić je białkiem roślinnym pochodzącym głownie z rożnego rodzaju fasoli, grochu, soczewicy, cieciorki czy soi.

Poniższą sałatkę można wykonać z dowolnego strączkowego warzywa i też będzie pyszna. Ta ma lekko meksykańską nutę dzięki smażonej papryce i cebuli, przyprawom oraz soku z limonki.

Podana w atrakcyjny sposób może być świetną przekąską dla naszych gości.

 

Składniki na 2-3 porcje:

 

2 cykorie

1 puszka białej fasoli konserwowej

1 pomidor

1 ogórek konserwowy

pół jabłka

pół papryki czerwonej

pół malej cebuli

1 łyżka oleju rzepakowego

 

 

Dressing:

100g jogurtu naturalnego 2%

1-2 łyżki oleju lnianego

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka musztardy

łyżka soku z cytryny lub limonki

1 łyżka rozdrobnionego kminy rzymskiego i kopru włoskiego

szczypta kurkumy

 

Do posypania:

szczypiorek

rozdrobnione orzechy włoskie

rozdrobnione pestki dyni

 

Cebulę i paprykę pokroić na paski i podsmażyć na patelni. Po wystygnięciu pokroić na kostkę. resztę warzyw oprócz cykorii pokroić na kostkę i wymieszać z odsączoną fasola. Dodać dressing i przyprawy.

 

Listki cykorii oderwać i do każdego nałożyć sałatkę.

Ułożyć na talerzu i posypać szczypiorkiem, orzechami i pestkami dyni.

Dodatkowo można posypać sałatkę pestkami słonecznika i dowolnymi kiełkami.