Tagi: sałatka fasola
02 lutego 2015, 10:23
Pracując jako dietetyk wiem że w naszych jadłospisach brakuje nasion warzyw strączkowych, które są bogatym źródłem białka roślinnego. W Polsce podobnie jak w innych krajach Europy jemy za dużo białka zwierzęcego nawet dwu- i trzykrotnie. Dlatego ważne jest aby starać się zastąpić je białkiem roślinnym pochodzącym głownie z rożnego rodzaju fasoli, grochu, soczewicy, cieciorki czy soi.
Poniższą sałatkę można wykonać z dowolnego strączkowego warzywa i też będzie pyszna. Ta ma lekko meksykańską nutę dzięki smażonej papryce i cebuli, przyprawom oraz soku z limonki.
Podana w atrakcyjny sposób może być świetną przekąską dla naszych gości.
Składniki na 2-3 porcje:
2 cykorie
1 puszka białej fasoli konserwowej
1 pomidor
1 ogórek konserwowy
pół jabłka
pół papryki czerwonej
pół malej cebuli
1 łyżka oleju rzepakowego
Dressing:
100g jogurtu naturalnego 2%
1-2 łyżki oleju lnianego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy
łyżka soku z cytryny lub limonki
1 łyżka rozdrobnionego kminy rzymskiego i kopru włoskiego
szczypta kurkumy
Do posypania:
szczypiorek
rozdrobnione orzechy włoskie
rozdrobnione pestki dyni
Cebulę i paprykę pokroić na paski i podsmażyć na patelni. Po wystygnięciu pokroić na kostkę. resztę warzyw oprócz cykorii pokroić na kostkę i wymieszać z odsączoną fasola. Dodać dressing i przyprawy.
Listki cykorii oderwać i do każdego nałożyć sałatkę.
Ułożyć na talerzu i posypać szczypiorkiem, orzechami i pestkami dyni.
Dodatkowo można posypać sałatkę pestkami słonecznika i dowolnymi kiełkami.